DARK SKY ANHOLT

Tættest på stjernerne

Mod stjernerne

På Anholt er der dejligt mørkt, så mørkt at øen kan få papir på at være det i særklasse.

  • Anholt er nemlig den mindst lysforurenede plet på Danmarks kortet og et af de steder i Nordeuropa med størst mulighed for at se en uspoleret stjernehimmel.
  • Møn og Nyord har fået papir på deres mørke og fine muligheder for spektakulære nattesyn, og Mandø og Samsø er færd med at få materiale samlet til en ansøgning.
  • Mørke og stjerner er ved at være en sjældenhed i en verden med alt for meget kunstig belysning, belysning der nu viser sig at gribe forstyrrende ind i alle organismers sundhed, det være sig mennesker og dyr til vands, til lands og i luften, så mørke er ved at være en ægte eksklusiv ting at have rigeligt af.

Næste Aktivitet

Måne & Stjerner

Onsdag d.16/10 Kl 21.30

Ved Skulpturværkstedet,
Østervej 31

Anholt Kom med på efterårets store stjernevandring. Sammen går vi ud til Anholts mørkeste steder for at se på stjerner, så tag dit liggeunderlag, yogamåtte eller tæppe med, for den bedste udsigt. Vi slutter turen ved Skulpturværkstedet. Det blir godt.

Giv dig selv en unik oplevelse for krop og sjæl i Danmarks ypperste mørke.

Vi glæder os til endnu en tur ud på mælkevejen.

Foreningen Dark Sky Anholt.

Mørke fortællinger

Danmarks mørkeste sted. Der er mørkt om natten på Anholt – rigtig mørkt.
Kun nogle enkelte noget uddaterede og ramponerede gadelamper og lyset fra et par enkelte vinduer i Anholt By kan forstyrre oplevelsen af himlen, og nede fra gryden ser man det ikke.
Tænk, hvis Mælkevejen var en helt almindelig del af vores hverdagsoplevelse? Det ville give os allesammen et, på alle måder, større univers at leve i.
I det meget fjerne kan vi, da det er blevet helt mørkt, se lysskærene fra Gøteborg, Varberg og Halmstad til en side og fra Grenaa i den modsatte retning. Forbipasserende skibe og blink fra havvindmølleparken nordvest for øen blander sig, men på trods af det er Anholt uden sammenligning Danmarks mørkeste sted. Det vil de lokale ildsjæle og turistmedarbejdere gerne fortsætte med at kunne tilbyde, så derfor er der fuld fart på projektet:

Dark Sky Anholt.

Anholt in the dark

Hvor blev mørket af?

Stadig flere stjernebadere skaber efterspørgsel på områder, der ikke er forurenet af  kunstigt lys. Flere øer rundtom i Danmark er særligt egnede til formålet og blåstemplet  af den internationale Dark Sky Association.

Laurits har stor erfaring i at lede grupper på vandring i Ørkenen, også ved nat.

Vi er en hel gymnasieklasse fra Grenaa og et supplement af fastboende og  sommerhusgæster på natlig naturtur under stjernerne, eller Stjernebad, som det er kommet  til at hedde. 

Ørkenen er den, som udgør det meste af kattegatøen Anholt, og Laurits er Laurits Møbjerg,  leder af Anholt Redningsstation, ildsjæl og i det hele taget indblandet i lidt af hvert på øen.